Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

GAMA - Gas Management System

gamaDistributerima plina značajno se povećava opseg operativnih poslovnih aktivnosti na tržištu plina Republike Hrvatske. To će se najviše manifestirati nakon potpune liberalizacije tržišta plina za kućanstva od travnja 2017. godine, pogotovo prilikom promjene opskrbljivača od strane kućanstava, raspodjelama količina/alokacijama po pojedinim opskrbljivačima, te izvještavanju prema svim ostalim sudionicima tržišta plina. U skladu s navedenim, tvrtka Zelina-plin d.o.o. odlučila je implementirati informacijski sustav koji će omogućiti upravljanje ključnim poslovnim procesima, u skladu za svim pripadnim zakonima i pravilnicima vezanim uz tržište prirodnog plina u Republici Hrvatskoj. Gledano s druge strane, uvest će se nužna automatizacija, modularnost i jednostavnost nadogradnje, u skladu sa realnim poslovnim potrebama distributera plina u budućnosti.

gamawebGAMA sustav (eng. GAs MAnagement sustav) predstavlja kompletnu informacijsku tehničku podršku za poslovanje operatora plinskog distribucijskog sustava na tržištu prirodnog plina RH. Gama.web je višekorisnički informacijski sustav implementiran u web tehnologiji, korištenjem troslojne aplikacijske arhitekture - web grafičko korisničko sučelje, implementacija poslovne logiku u .NET tehnologiji, te Oracle baza podataka. Pristup sustavu omogućen je korištenjem bilo kojeg internet preglednika(browser), a pristup sustavu je zaštićen autentikacijom i autorizacijom korištenjemm jedinstvenog korisničkog imena i lozinke. Gama Sustav je moguće implementirati na postojeću sklopovsku infrastrukturu u lokalnoj mreži poduzeća, ili kao Cloud rješenje za udaljeni pristup putem interneta.

gamaandroidGama.android, odnosno implementacija Gama sustava za Android uređaje predstavlja jedinstvenu funkcionalnost koja djelatnicima Zelina plina na terenu omogućuje unos potrošnje krajnjih kupaca plina korištenjem bežićne NFC tehnologije. Uneseni podaci o potrošnji sinkroniziraju se sa centralnim Gama poslužiteljem, pri čemu su nakon prijenosa podataka odmah vidljivi u GAMA.web aplikaciji, te se trajno spremaju u centralni repozitorij Oracle baze podataka. Ovime se zamjenjuje dosadašnji način rada, koji je uključivao ispis velike količine papirnate dokumentacije, te se eliminira mogućnost pogreške usljed pogrešnog unosa ili prepisivanja podataka u neki od informacijskih sustava.

SCADA i GIS sustav

SCADA (еng. Supervisory Control And Data Acquisition) - tehnologija, odnosno računalni sustav koja omogućuje prikupljanje podataka iz jednog ili više udaljenih postrojenja te daljinsko upravljanjem navedenih postrojenja

GIS - Geografski informacijski sustav je sustav za upravljanje prostornim podacima i osobinama pridruženih njima. U najstrožem smislu to je računalni sustav sposoban za integriranje, spremanje, uređivanje, analiziranje i prikazivanje geografskih informacija

gis portal

Informacijski sustav za komercijalno upravljanje opskrbom i distribucijom plina

Informacijski sustav za komercijalno upravljanje opskrbom i distribucijom plina upravlja i nadzire komercijalnim aspektima poslovanja operatora distribucijskih sustava te opskrbljvača plinom. Implementaciju navedenog sustava osigurala je domaća tvrtka Končar-KET sa velikim dugogodišnjim iskustvom na području elektroenergetike te tržišta prirodnog plina.

Aplikacija se brine za:

  • Administraciju sustava – Održavanje osnovnih podataka vezanih uz komercijalno upravljanje opskrbom i distribucijom plina
  • Prikupljanje, obrada i prezentacija izmjerenih podataka o potrošnji/protoku plina
  • Rezervacije transportnih kapaciteta
  • Nominacije/najave dnevnih transportnih kapaciteta
  • Prognoza potrošnje prirodnog plina
  • integracija sa postojećim informacijskim sustavom
  • Izvještavanje
  • Obračunavanje transportnih kapaciteta

Informacijski sustav za praćenje ovjernih razdoblja zakonitih mjerila (Baždara)

Svrha i funkcija sustava za praćenje stanja plinomjera je konstantno praćenje i upravljanje podacima o instaliranoj tehnološkoj plinomjernoj opremi na fizičkoj lokaciji korisnika energetskih usluga na području Grada Sv. Ivana Zeline. Mjerna oprema koja je instalirana na lokaciji krajnjeg korisnika zahtijeva periodičko umjeravanje(baždarenje) mjerne opreme te napose zamjenu neispravne ili zastarjele mjerne opreme.

zelina plin logo

Operator distribucijskog sustava
Katarine Krizmanić 1
10380 Sveti Ivan Zelina
Tel: 01 2040 762
Email: info@zelplin.hr

Radno vrijeme
7:00 – 15:00 PON – PET
Rad sa strankama:
8:00 – 14:00 PON – PET
Hitne intervencije/kvarovi:
0-24 PON – NED
iso 
 
Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.