Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

DISTRIBUTER PLINA - tko je, što radi i za što je odgovoran

Opskrba plinom je prodaja plina kupcima, dok je operator plinskog distribucijskog sustava (distributer) zadužen za sigurnu i pouzdanu isporuku plina krajnjim kupcima, ali i ne samo to.

Kuhate 'na plin', grijete se 'na plin'. U vašem stanu ili kući plin je glavni energent. Svakoga mjeseca plaćate račun za plin koji ste potrošili, servisirate bojler i plinske instalacije (ako je potrebno) i to je to. Ne zanima vas ostalo.

No, do vaše kuće ili stana svašta se događa. DVA su osnovna igrača koja omogućuju da u vašoj nekretnini možete koristiti plin. To su:

 • Opskrbljivač plinom
 • Distributer, odnosno operator plinskog distribucijskog sustava - Zelina-plin d.o.o.

Svaki je zadužen sa neki dio posla, ima određene (zakonom propisane) odgovornosti i to su uvijek različite tvrtke.

 

Opskrbljivač plinom

To je energetski subjekt koji obavlja energetsku djelatnost opskrbe plinom. Opskrbljivač plinom je zapravo korisnik plinskog distribucijskog sustava jer ga koristi kako bi krajnjeg kupca opskrbio plinom. Dakle:

 • krajnji kupac kupuje plin od opskrbljivača
 • o a operator distribucijskog sustava je zadužen za sigurnu i pouzdanu isporuku tog plina

Opskrba plinom je prodaja plina kupcima. Za građane (kućanstvo) može se obavljati kao opskrba u obvezi javne usluge ili kao tržišna opskrba plinom.

 • Opskrba u obvezi javne usluge je - prodaja plina po reguliranim uvjetima i cijeni plina.
 • Tržišna opskrba plinom je slobodno ugovaranje cijene i uvjeta isporuke plina.

Građani, dakle, biraju tko će im biti opskrbljivač. Popis svih opskrbljivača u Hrvatskoj možete preuzeti OVDJE.

 

Distributer / operator plinskog distribucijskog sustava – Zelina-plin d.o.o.

To je energetski subjekt koji obavlja energetsku djelatnost distribucije plina:

 • Preuzimanje: Na izlaznim priključcima iz transportnog sustava preuzima plin od transportera, odnosno operatora transportnog sustava.
 • Komercijalizacija: Obrađuje plin za komercijalnu upotrebu (reducira tlak i odorizira plin).
 • Isporuka: Kroz sustav distribucijske mreže (međumjesni i mjesni plinovodi, distribucijske regulacijske stanice, plinski priključci, obračunska mjerna mjesta) isporučuje plin krajnjim kupcima.

Popis svih distributera / operatora plinskog distribucijskog sustava u Hrvatskoj možete preuzeti OVDJE.

Dakle, operator plinskog distribucijskog sustava zadužen je za sigurnu i pouzdanu isporuku plina krajnjim kupcima na način da vodi, održava i razvija plinski distribucijski sustav na za to propisan način.

Može li se promijeniti distributera plina? NE. Na svakom distribucijskom području djeluje samo jedan distributer plina koji to pravo ostvaruje temeljem Ugovora o koncesiji.

 

ŠTO RADI DISTRIBUTER PLINA?

Očitanja stanja plinomjera obavlja distributer plina na svom distribucijskom području. Distributer ima obvezu očitanja ČETIRI puta godišnje (to se zove totalno očitanje). Očitane podatke distributer dostavlja (prosljeđuje) opskrbljivaču. Opskrbljivač ima obračunska razdoblja, odnosno neki od njih imaju mogućnost mjesečne dojave stanja brojila.

Stanje plinomjera se očitava obilaskom plinomjera, dok se za krajnje kupce koji imaju ugrađen plinomjer s daljinskim očitanjem stanje plinomjera očitava bez potrebe za fizičkim pristupom plinomjeru.

Krajnji kupac koji koristi javnu uslugu ima mogućnost dostave mjesečnih očitanja stanja plinomjera svom opskrbljivaču.

 

ODGOVORNOST DISTRIBUTERA I KORISNIKA

Odgovornost svih distributera plina u Hrvatskoj (npr. u Sv. Ivanu Zelini i Bedenici je to Zelina-plin d.o.o.) je:

 • održavanje plinskog sustava koje završava na kućnom priključku (žutom ili inox ormariću kuće ili zgrade)
 • održavanje plinomjera (u kući ili stanovima)
 • ispitivanje unutarnjih instalacija na propusnost

Dio između kućnog priključka i plinomjera je tzv. nemjereni dio plinske instalacije te je za njegovo održavanje zadužen vlasnik (kuća), odnosno suvlasnici u zgradama.

Plinske cijevi koje 'izlaze' iz plinomjera unutar stanova su tzv. mjereni dio plinske instalacije i odgovornost su vlasnika stana, baš kao i plinski aparati koje posjeduju.

Spomenute unutarnje mjerene i nemjerene dijelove instalacija, sukladno Zakonu o zapaljivim tekućinama i plinovima, distributer plina je dužan ispitati na (ne)propusnost. Moguće nedostatke, ovisno na kojem su dijelu instalacije, popravljaju:

 • vlasnici instalacije, odnosno vlasnik stana
 • zgrada iz pričuve, ako je riječ o nemjerenom dijelu

Distributer plina mora:

 • ispitati unutarnje plinske instalacije jednom u deset godina
 • zamijeniti plinomjere prema rokovima iz Pravilnika o ovjernim razdobljima koji su za kućanstva 10 godina, uz mogućnost produženja za još četiri godine

Ne bi li pojednostavili posao, u praksi Zelina-plin d.o.o. plinomjere mijenja svakih deset godina, pri ispitivanju (ne)propusnosti plinskih instalacija.

 

CURI PLIN

Ustanovi li distributer plina propusnost (curenje plina), za popravak (su)vlasnici trebaju angažirati ovlaštenog plinoinstalatera. Ovlaštenje za rad na svom distribucijskom području izdaje svaki distributer. Npr. u Sv. Ivanu Zelini to radi Zelina-plin d.o.o. Popis OVLAŠTENIH izvođača plinskih instalacija u Hrvatskoj možete vidjeti OVDJE.

Ovlašteni plinoinstalateri upoznati su s cjelokupnom procedurom koju je potrebno proći pri popravku instalacije:

 • prijava radova distributeru plina
 • distributer je po završetku radova obavezan opet ispitati instalaciju i pustiti plin

 

PROBLEM S DIMNJAKOM

S obzirom da dimnjak predstavlja dio plinskog sustava za kojeg nisu nadležni distributeri plina, vlasnik je pri puštanju plina dužan imati dokaz (atest) njegove ispravnosti ako su na taj dimnjak spojena trošila.

Što su čije obveze:

 • održavanje dimnjaka u ispravnom stanju obaveza je (su)vlasnika
 • čišćenje i kontrola istih je u nadležnosti dimnjačara koji imaju koncesiju na određenom području i u obavezi su, ovisno o vrsti bojlera i plinskih peći, kontrolirati dimnjake do tri puta godišnje.

Primjer odluke o obavljanju dimnjačarskih poslova u Sv. Ivanu Zelini (svaki grad i općina donose svoju odluku, ali one su gotovo identične) možete vidjeti OVDJE.

zelina plin logo

Operator distribucijskog sustava
Katarine Krizmanić 1
10380 Sveti Ivan Zelina
Tel: 01 2040 762
Email: info@zelplin.hr

Radno vrijeme
7:00 – 15:00 PON – PET
Rad sa strankama:
8:00 – 14:00 PON – PET
Hitne intervencije/kvarovi:
0-24 PON – NED
iso 
 
Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.